Az Állampolgári Részvétel Hete műhelyének jegyzete

Az Állampolgári Részvétel Hetén 2009-ben 18 ország vett részt. 2005 óta rendezik meg minden évben, Magyarország a kezdetektől részt vesz benne.

Az ÁRH egy decentralizált hét, öt főszervező igyekszik a kereteit kialakítani. Feladatuk a szervezés, a koordináció, valamint közös honlap gondozása.(www.arh.kozossegfejlesztes.hu) Itt megtalálhatók az elmúlt 5 év eredményei, programjai, a felmérések eredményei,  média-visszhangok – egyszóval az összes háttéranyag az ÁRH-val kapcsolatban.
A sajtózás, médiumok megszólítása nehéz feladat, minden szervezőtől kérjük, hogy a maga területén publikáljon a helyi médiában.
Különböző akciókat szerveznek, pl. kérdőíveken mérik fel, hogy milyen mértékben vesznek részt az emberek a közügyekben, sajnos lehangoló eredményeket mutatnak a felmérések. Az iskolákban demokráciáról szóló tanórákat rendeznek, különböző képzések szerveződnek, 2009-ben 80-100 média-visszhang történt (a nagy szám ellenére ez sohasem elég).
Eddig sikerült két pályázati forrásra is szert tenni, így a társszervezők számára előreláthatóan szóróanyagokat, röpiratokat, sapkákat, karkötőket tudnak biztosítani, amelyeket minden szervezkedő csapatnak elküldenek. Aki bekapcsolódik, eldönti, mivel tud hozzájárulni, tavaly 215 esemény zajlott az ÁRH alkalmából, ezek különböző figyelemfelkeltő összejövetelek – érdemes átfutni minden év akcióit az ötletgyűjtéshez.
Az ÁRH-nak blogja is van: www.arh.blogol.hu
Beszámolók, képek, eredmények láthatók itt, bárki felrakhatja a saját anyagait.
Minden évnek van speciális fókusza, 2009-ben egyrészt a fiatalok nagyobb fokú beszervezése (a rendszerváltáskor születettek 20 évesek voltak), másrészt a helyi önkormányzatok bevonása (ennek apropója egy fölülről jövő kezdeményezés: a helyi demokrácia európai hete), és harmadrészt az esélyegyenlőség volt a fő irányvonala az ÁRH-nak.
Tavaly egy spontán akció volt a nyitó rendezvény, az ESZA épülete előtt tüntettek a magyar forráselosztás problémái miatt. Az istenkúti csapat védelmében volt aktuális, és ezt követően azóta is tárgyalnak az NFÜ-vel, illetve az illetékesekkel. Ennek a folyamatnak a hírei megtalálhatók a www.papirorszag.hu web oldalon.
A mostani műhely egyik célja, hogy meghatározzuk a 2010. évi ÁRH fő témajavaslatait. Varga Máté a tolerancia, a szolidaritás és az esélyegyenlőség témáit javasolta, ezen belül a
fiatalok a rasszizmus ellen gondolatát is szeretnék hozzákapcsolni az ÁRH-hoz.

Fontos ügy még; a Nemzetközi Nyári Egyetemen is több napon át foglalkoztak vele, hogy az NGO (nem kormányzati szervezet), amely tanácsadói státuszban van az Európai Tanácsnál, létrehozta A döntéshozatalban való állampolgári jogok gyakorlatának kódexét.  Ez a dokumentum az ÁRH szervezéséhez nagy segítséget jelent, amelyet több más fontos intézmény is elfogadott, így jó hivatkozási alap. A kódex a jó gyakorlatok repertoárját igyekszik bemutatni, nem határoz meg kötelező érvényű dolgokat, de felajánl egy vonalvezetést, egy kézikönyvet, hogy hogyan lehet praktikusan segíteni az állampolgári jogok gyakorlását, illetve a dialógust, együttműködést a civil szervezetek és az önkormányzatok között. Facilitálja a párbeszédet helyi, regionális és európai szinten. A 17 oldalas dokumentum bemutatja az állampolgári részvétel különböző szintjeit, a politikai döntéshozatal folyamatát.

Az ÁRH rendezvényein mindenféle szinten igyekezzünk ezt a kódexet bemutatni, támogatni, promotálni.

Felmerült, hogy hogyan kezeljük az önkormányzati választás közelségét, semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni – nem pártpolitizálni akarunk, de politizálni igen.
Dér Zsuzsa (Tolna megyei közösségfejlesztő) elmondta, hogy ÁRH hetén a Szekszárdi Civil Kerekasztal meghívja az összes képviselőjelöltet, akiktől nem a beetető szöveget várják, hanem elmondják nekik, mit várnak el a képviselőjelöltektől és egy egyezményt, amolyan oklevelet íratnak alá azzal, aki egyetért.
Alapozni lehet arra, hogy ilyenkor aktívabbak a politikusok, bevonásuk sem okoz nehézséget, viszont figyeljünk arra, hogy ne a saját, hanem az ÁRH kampányát szolgálja a jelenlétük.
Kérdés, hogy az Esélyek Háza mennyire kapcsolódik a rendezvénysorozathoz.
Megerősítést nyert, hogy a szolidaritás témát most kellene elfogadnunk, mert  az Európai Unióban 2010 a szegénység éve.
Farkas Gabriella azt tapasztalta, hogy az információ eljuttatása a civil társadalomba nem akkora feladat, mint amekkorának látszik. Elég a kulcsemberekhez eljuttatni az infrmációt, rajtuk keresztül mindenkihez el lehet jutni, fontos, hogy időben történjen az indítás. Felveti, hogy tavaly az jelentett gondot, hogy 5 nappal a rendezvény előtt találtuk ki az akciót, ennek nem szabad még egyszer megtörténnie. Időben értesíteni kell a civileket, a tavalyihoz hasonló nyitóeseménnyel kell kezdeni. Fontos, hogy az ütős legyen.
Varga Máté szerint a krétakörösök biztos tudnának e köré egy látványvilágot varázsolni, ilyenen is lehet gondolkodni.
Tavaly voltak az úgynevezett “arcok”, az ÁRH minden napján neves közéleti személyekkel készültek interjúk, amik ma is elérhetők az oldalon.
Velenczei Ágnes a fiatalok a rasszizmus ellen mint témát, fontosnak tartja. Fájdalma, hogy tavaly nem sikerült ezt a témát átvinni, létezik egy angliai kezdeményezés – Zenével a rasszizmus ellen. Tavasszal indult ez a program, és arról volt szó hogy folyamatos program lenne, magyarországi zenészeket is késztetve, hogy a téma mögé álljanak, nem egy egynapos program

Varga Máté a wiki oldalra felteszi az összes ötletet, és kéri, hogy aki kapcsolódni akar vagy csak ötletjavaslata van, ott jelezze.

Ligeti Juli és Velenczei Ági jegyzete

Hozzászólások lezárva.