Közösségfejlesztő munka Kékeden műhely jegyzete

Közösségfejlesztő munka Kékeden
Házigazdák: Trialóg szakmai műhely tagjai: Giczey Péter, Molnár Aranka, Sélley Andrea, Galán Anita, Murzsa Csilla, Lánczi Ferenc

Trialóg
Hogyan kerültünk Kékedre?

Történet. Majd hogyan továbbra ötletek, gondolatok:
Jelenlegi és a volt polgármester közötti ellentétet feltárni és mediálni.
Mediálni csak azt lehet, aki azt szeretné. Köztük kibékíthetetlen

Kérdések:
- A középkorosztály megvan osztva. A fiatalok is?
Nem, ők nincsenek megosztva. Összejárnak hovatartozás, etnikai kisebbség nélkül.

Aki hajlandóságot mutat, nekik öntevékeny csoportot létrehozni, és ők legyenek a fiatalok.
A fiatalok hétvégén vannak csak otthon, és ők hétvégén buliznak, a falu a sok alkoholfogyasztás miatt ezt nem nézi jó szemmel.

A fiatalokkal a települési közösségekért mozgalom lényege, hogy amikor hétvégén hazamennek a fiatalok, akkor ők foglalkozzanak a kicsikkel. A nagyok értelmes dolgokkal töltsék az időt, és a kicsik is szeretnek a nagyokkal lenni. Ebből aztán lehet nyári tábor, kis foglalkozások,…

A fiatalokon eddig nem sikerült olyan fogást találni, ami hosszabb, két óránál tovább tartana. Nincs egyenlőre fogható érdeklődésük.

Találjatok egy olyan fiatalt, akire hallgatnak a többiek. És ha őt rá tudjátok venni, akkor a többiek mennek utána. Szombat esténként csinálhatnak játszóházat, zenekart,… az idősebb korosztály számára ez pluszérték, és a szülők erre felfigyelnek, hogy a fiatalok nemcsak bulizni akarnak.

Lehet, hogy vissza kell menni az egyén szintjére, és néhány embert képessé tenni arra, hogy akarjon tenni a közösségért.

Láttok-e olyan lehetőséget, hogy valamilyen foglalkozást, tevékenységet tudnátok vállalni?
Szóval lehet, hogy nektek kell egy időre elkezdeni valamilyen kezdeményezést, ami az ottaniaknak szól, és ha titeket elfogadnának, akkor kialakulna egy rendje a találkozásoknak. Kezdjetek el törődni a faluval, szervezzetek oda egyetemistákkal, segítsétek őket, a szükségleteket revitálni. És utána …
A kistérségi szint a másik lehetőség, egy kis mozgás a települések között.
Kéked nem hajlandó együttműködni más településsel.

Faluversenyt szervezhetne Kéked, ahol identitást nyernek, közösségi identitásuk nő. Kimittud, vagy akár civil szervezetek bemutatója Kékeden. Az énekkartól kezdve a madár egyesületig bármi megjelenhet. Hagyományőrzők, nyugdíjasklubok, nagyszerű együttlét volt. Ide szervezni a kistérség találkozóját, egy napra a kastélyt igénybe venni, és ők is motiválva lennének, hogy ők is valamivel felkészüljenek.

Az őszi választást mindenképp meg kell várni.

Ha a polgármesternek ekkora hatalma van, akkor 240 emberből nem lehet kinevelni egy civil kurázsit. Hagyjátok abba, ez elfecsérelt energia. A ti munkátok most itt elvész, sokkal nagyobb hasznossággal tudnátok máshol kamatoztatni. Ne csináljátok!

A helyieket be lehet szervezni a telkibányai, vagy más észak-abaúji településekre.
Lehet, hogy a FÉSZAK-ot kell odavinni.

Hívjátok meg a fiatalokat egy buliba. Lehet próbálkozni a fiatalok meghívásával, de a felnőtteket kell bevonni a csapat egyes tagjai szerint.

Vannak bizonyos fékek, gátlások, de ezeket akkor lehet legyőzni, ha kellő motiváció van. Spontán módon kirakják a hangszórókat, oda fognak menni.

Folytatnám, de kistérségi szinten bevonni őket, nem lefelejtkezni a településről. Abbahagynám: 3 fő, folytatnám: 3 fő.

A közösségi munka megrendelője az európai demokrácia.

Sélley Andi jegyzete

Hozzászólások lezárva.