Szolidarítást elősegítő alternatív programok c. műhely jegyzete

Szegénységről másképp 1.

Szolidaritást elősegítő alternatív programok:

A Kurt Lewin Alapítvány http://www.kla.hu működését, céljait és két programját mutatta be Szeger Katalin, az Alapítvány munkatársa.

Már a kezdéssel megmozgatta a hallgatóságot, mind fizikailag, mind szellemileg. Kijelentésekről kellett eldöntenünk, hogy azokkal egyetértünk, nem értünk egyet, vagy nem tudunk, nem kívánunk állást foglalni a témában. Az igen, vagy nem oldalra állók érvelhettek a döntésük mellett, az állást nem foglalók középen maradva és az érvelési lehetőségtől megfosztva hallgatták a többieket.

Tanulságos élmény volt, közelebb kerültünk ahhoz a gondolkodásmódhoz, ami az alapítvány munkatársainak sajátja.

Bár az oldalon megtalálható ez a szövegrészlet, érdemesnek tartom idemásolni, mivel Katalin is erről beszélt:
„A Kurt Lewin Alapítvány független, közhasznú civil szervezet. Partnereinkkel való szoros együttmőködésben hozzá kívánunk járulni a demokratikus társadalom megerősödéséhez, a tolerancia növeléséhez és felelős társadalmi befektetések létrejöttéhez. Céljainkat az aktív állampolgári részvételhez szükséges ismeretek, illetve készségek terjesztésével, társadalmi párbeszéd ösztönzésével szolgáljuk – mindenekelőtt a kritikus gondolkodás fejlesztésével.
Célunk:
- növelni a társadalmi és állampolgári ismeretekhez, készségekhez való hozzájutás esélyét
- megelőzni a társadalmi együttélés során kialakuló csoportközi konfliktusok elmérgesedését
- növelni az állampolgárok társadalmi aktivitását.”

Programjaikat, kiadványaikat is ez a gondolat alapozza meg.
Először a 100 legszegényebb magyar  kiadványt és programot mutatta be.
http://www.100legszegenyebb.hu

Két filmet is láttunk, a Youtube-on, hajléktalanok ételt osztanak hajléktalanoknak, a másikon egy budapesti és egy balassagyarmati hajléktalan csoport találkozott, sütöttek együtt süteményt, csomagolták, majd az utcán nem hajléktalanoknak osztották.
http://www.resalapitvany.hu/index.php/hu/rolunkirtak.html

Ezek az akciók a programon belül a másképp megismertetést szolgálták. Nézve a filmeket az fogalmazódott meg bennem, hogy ezeknek az embereknek nem csupán egy másként megmutatkozás lehetőségét adták meg, hanem megerősítették a résztvevőket abban, hogy ők is képesek más szerepkörbe kerülni és adni. A kiadványon kívül egy fotópályázatot is hirdettek „100 legszegényebb – ahogy te látod” címmel. Az alapítvány oldalán látható a nyertes kép és a pályázat bemutatása.

Katalin elmondta, hogy mind a fotópályázat, mind a következőben bemutatott „Önkéntességgel a roma integrációért” című video-pályázat felkészülése és szavazás-előkészítése során a jelentkezőknek nem csupán a szemléletet, a fotó- és videó-készítés technikáit, hanem az eredményes lobbizást, az internet felhasználását, a csoportok mozgósításának technikáit is tanították. Mindezzel az aktív állampolgárság képességének erősítését kívánták elérni.
Bemutatta békéscsabai programjukat, ahol a város polgárai, intézményeinek vezetői és dolgozói az esélyegyenlőség megteremtéséért dolgoznak. Tevékenységük éppen attól demokratikus, hogy folyamatosan keresik a megoldást, mégsem állítják, hogy kész válaszokkal rendelkeznének. Ez a program az 1perspektiva: http://www.1perspektiva.hu
A program végeredménye a közösen létrehozott etikai kódex és a módszerek gyűjteménye, amik szintén az oldalon olvashatóak.
Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a különböző társadalmi csoportok között a beszélgetés, egymás megismerése a legfontosabb. Ezt az alapítvány kommunikációs, kapacitásfejlesztő, mediációs képzésekkel segíti.

Lejegyezte: Velenczei Ágnes

3 hozzászólás “Szolidarítást elősegítő alternatív programok c. műhely jegyzete” bejegyzésre

  1. Vercseg Ilona szerint:

    Ágikám, ez a jegyzet is a Parolába kívánkozik! lehet?
    Ilika

  2. コーチ COACH バッグ送料無料正規アウトレットマディソンレザーマギーショルダーバッグ シマー 激安 szerint:

    コーチ COACH バッグ送料無料正規アウトレットマディソンレザーマギーショルダーバッグ シマー 激安…

    Szolidarítást elősegítő alternatív programok c. műhely jegyzete « Nyári Egyetem 2012 Kunbábony…

  3. クロエ chloe エデン ラウンドファスナー式長財布 ブルー szerint:

    クロエ chloe エデン ラウンドファスナー式長財布 ブルー…

    Szolidarítást elősegítő alternatív programok c. műhely jegyzete « Nyári Egyetem 2012 Kunbábony…