Cselekvő-képessé tétel c. előadás jegyzete

Cselekvő – képessé tétel
Lakatos Kinga – Péterfi Ferenc
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, Közösségfejlesztési Osztályának munkatársai

Lakatos Kinga: A képessé tétel folyamatai (Parola füzetek)
További megjelenés: 2010/2. Civil Szemle

Lakatos Kinga: Csepeli György előadásában látható volt, hogy Magyarországon az aktív cselekvők aránya kb. 10 %, nagyon is kell beszélni a képessé tételről, mint cselekvéspótló fogalomról.
Hiányzik az aktív cselekvés az érintettek részéről.
Hogyan lehet megkövetelni egy sztenderdet, mivel lehet mérni a hatékonyságot? A bevonással mérhető. Minél inkább részt veszek a saját és társadalmi életben, annál inkább aktívabbak, annál inkább jól végzem a munkámat.

3 szint:
Én – saját dolgaimra, eseményeimre tudok hatni
Mi- Invidium – hasonló légkörben, hasonló problémával küzdő emberek csoportjában hajlandó vagyok beáldozni a saját érdekeimből. És hatni tud.
Vagyunk mi, és vannak mások – felvállalva a célomat, ütköztetem a külvilággal akár politikai síkon is. Egyéni, és csoport szinten. Enablement (Empowerment- ez nem  a hatalommal való felruházást jelenti)

Cselekvő-képessé-tétel
Talán először ennek nem örültem, hogy a cselekvő szó bekerült. De aztán megfigyeltem, hogy az engem érintő cselekvésekben nem egy védett helyzetben vagyok, hatékonyabban tesz képessé a cselekvés.

Hogyan szerezhetik meg ?
Hogyan tudják fokozni?

Az a folyamat, amikor az egyén felismeri saját erőforrásait, önbizalma megerősödik, és ez biztonságot ad számára, még határozottabb lesz.
Gyakori, hogy aki a közösségért tesz, az esetleg valami retorzióban, hátrányos helyzetben részesülhet.

Powerless – tehetetlenség ellen hatni tud az ember, vagy a közösség.

Amikor együttműködő lenne az intézmény, a helyi politika, s valószínűleg lehetne partnerséget szervezni, de ugyanúgy képtelen az intézmény is, és a politikai hatalommal rendelkező is. Tehát nemcsak az egyént kell képessé tenni.

Divatos szó?

Ha valaki rendszeresen tapasztalja, hogy rajta nem múlik semmi, hiába kezdeményez, nincs hatással, akkor jön be a tanult tehetetlenség, és passzívvá válik. Tehát a politikai erők nagyon is meg tudják erősíteni ezt a tanult tehetetlenséget. Amikor összefogtak a lakók, megépítették a hidat, elegek lett arra, hogy várjanak az önkormányzatra. Erre felbuzdult az önkormányzat, épített ő is egyet, és lebontatta a másik hidat.

Kérdés: A képessététel egy bizonyos szint alatt nem értelmezhető. Amikor nincs mit ennie, vagy bármilyen krízisben van, vagy szélsőségesen él, akkor nem beszélhetünk esetleg képessé tételről?

Nem kíván olyan eszközöket, amik nem belőlem fakadnak. Ha az én mentalitásom ilyen, akkor azt át tudom adni. A létezésemmel tanítok, ezzel tudok hiteles lenni.
Nyugaton ezt menedzsment szintjén is használják, beépítik a HR-es eszközök közé az empowermentet.

Péterfi Feri: Királdon Sanyi bácsinak már az is szokatlan volt, hogy a saját falujáról kérdeztük. Sőt, még meg is kértük, hogy a falu előtt beszéljen, ráadásul még fel is írtuk a falra a szavait. Tehát az az élmény, hogy a valódi odafordulás, a személyes figyelem, az nagyon erősítő hatású lehet, és fejleszti az önállóságot.

Fordított megközelítésben: a Kinga könyve egy folyamatba van állítva. Az derül ki, hogy a közösségfejlesztés, közösségi munka az előbb említett harmadik szinten teljesedik ki. Nincsenek eszközei, vagy talán nem dolga. Eszköztelen a közösségfejlesztés?

Képessé válás. Sokkal inkább érdemes használni a tanulás fogalmát, amin keresztül állampolgárokká válunk.
Létrehozni egy olyan mozgásteret, amiben létrejön egy új minőség, nemcsak reflektálni, hanem elébe menni dolgokban. A szakma belép valamilyen közegbe, és tanít arra, hogy cselekedj.

A szereplők, akkor, amikor nem képesek együttműködni, a kompetencia határokat féltik. Ez a politikusokra igazán igaz, de pl. a szociális intézmények határai is látszanak a szakmai munkánk során.

Arra, hogy primér szükségletek kielégítése után kell-e képessé tenni, arra muszáj azt mondani, hogy a közös szükségletek kielégítése során fog visszahatni a saját igények kielégítése is. Tehát kell, hogy a közösségi munkába bevonjuk a mélyszegénységben élőket is.

Azért jó, hogy erről beszélünk, mert jó, hogy bizonyos folyamatokat, viselkedéseket megértsünk.

Sélley Andrea jegyzete

Hozzászólások lezárva.