Mit tehetek én? c. műhely jegyzete

Mit tehetek én?
Példák az önsegítésre és a társadalmi felelősségvállalásra.
Beszélgetés vezető: Herpainé Márkus Ági
Vendégek: Reiber Józsefné Magdi- többgyermekes anyuka, Széna Egyesület, Önkéntes- Szegénységellenes Hálózat, Székesfehérvári nagycsaládosok Egyesület
Mester Attila- kulturális antropológus, Főállású angyal, Önkéntes-Szegénységellenes Hálózat

Mi a társadalmi felelősségvállalás?
Mester Attila a Vállalati társadalmi felelősségvállalásról.
Vállalati szinten a profit mellett a fenntarthatóság is bekerült a szemléletmódjába. Bár ez inkább még csak a nemzetközi vállalatokra jellemző.
De kezd Magyarországra is elterjedni, csak lassan. Fontos, hogy a fenntarthatóság tudatosuljon.

Erre egy példa: a Vodafone pályázata. Amit az Új Zélandi vállalati rész ötlött ki. Úgy támogatnak civil szervezeteket, hogy egy szakembert foglalkoztatnak 1 évre. így lett Mester Attila is Főállású angyalként a hátrányos helyzetűek onformatikai megsegítője.

Általában a vállalati felelősségvállalást marketing fogásként jelenítik meg, ami csak részben igaz. Ezt kilehet használni.
ebben az a jó, hogy nem egy adott már meglévő programra kell pályázni, hanem egy jó ötletet támogat a Vodafon.

Magdi- 15 éve alakult az egyesület. Két kismama találta ki. az anyukák tartalmasan töltsék el az idejüket a gyerekeikkel.
Például képzésekkel, szabadidős programokkal, kirándulásokkal, színházlátogatásokkal. Ezek a családok szervezik saját maguknak, és finanszírozzák közösen az egyesülettel. Programok: Centrumban az egészség, fotó klub, baba-mama klub.

A mi alapítványunk 2009-ben jött létre. Rászoruló családoknak bútort, élelmiszert, ruhát adnak.

Létrejött a Fehérvári Szociális Háló-9 szervezettel azt segíti, hogy tudhatják a rászoruló családok, hogy milyen helyzetben hová fordulhatnak. Tudhatják az emberek, milyen civil szervezetek vannak. az önkéntes munkákat össze lehet így fogni. Például 4 ezer főre osztottak élelmiszert, amit a civil szervezetek közösen szerveztek.

Plusz ötletként felmerült, hogy a rászoruló gyerekek oktatását is lehetne alapítványi alapon támogatni.

A legfontosabb a valahová tartozás érzése. A Széna Egyesület segítséget, jogi tanácsadást is ad.

A helyi kis közösségek úgy érhettek el valamit, hogy összefogtak. Így a 9 szervezet lett a háló tagja. Egymástól kissé féltették a szervezeti információkat, főként a támogatási forrásokról. Tehát van szervezeti együttműködés, de nem az igazi.

Nálunk az egyesületi tagdíj 8000 ft/ év.

Márkus Ági- Magyarországon az adományozási kultúra még sehol sincs. Nehezen válunk meg bizonyos dolgoktól.

Babos Zsuzsánna jegyzete

Hozzászólások lezárva.