Közösségi alapítványok

Csáky Rozi története Székelyudvarhelyről – Közösségi Alapítvány létrehozása és működtetése

Nem sablon, csak egy példa.

AR civil szervezet felmérésének eredménye: Székelyudvarhelyen nem javasolt Közösségi Alapítvány létrehozása, túl megosztott a helyi közösség.

Kívülről jövő külföldi ember, külföldi (Békehadtest) tapasztalatokkal – bizalom.

Az első kezdeményezéshez a forrás ő hozta – erősebb a helyi emberek lelkesedése.

Következő lépés: vállalkozók megnyerése az alapító tőkéhez.

Összefogás érzés: mindenkinek van valamije, amit beletehet a közös kosárba.

„Ön dönt” kampány.

1 millió Ft-ból 3 pályázat támogatása. A támogatható pályázatok száma nyilvános volt. Helyi sajtótermék ismertette a pályázati lehetőséget és a pályázati ötleteket. Kivágható szavazólapokon szavazhatott a közösség. Vállalkozói felajánlás: bolthálózatában szavazó urna + a szavazó cetliket a végén kisorsolták, értékes ajándék nyeremény. 700 szavazat. A közösség döntött a támogatható pályázatokról.

2%-os kampány a figyelem civilekre irányítása érdekében. Rendezvény, ahol a civilek bemutathatták tevékenységüket az adók 2%-ért.

Adományszervezés: támogatók klubjának megszervezése. Pénzért klubtagság, de nem merev a hozzájárulás összege.

Az alapítvány működését a vállalkozók körében ismertették, együttműködési lehetőségeket tártak föl, pl ösztöndíjprogram az értékes képzett munkaerő visszacsábítására. Közös érdek.

A vállalkozók rendszeres találkozóinak megszervezése.

Az aranytartalék az a forrás, aminek kamataiból lehet projekteket támogatni.

Kérdés: csak adománygyűjtés és továbbosztás, vagy önálló projektek megvalósítása az alapítvány tevékenységi köre. Ők az utóbbit választották. Vannak saját projektjeik, kampányaik.

A beérkező források 1-5% elkülönítve aranytartaléknak, ebből később önálló projektek támogatása.

Vannak külső, célirányosan közösségi alapítványokat támogató források (pl WINGS). Ezek törzstőkét vagy működtetést támogatnak. Ehhez kell stratégia.

Önkéntességről szóló képzés során rengeteg ötlet került felszínre. Ebből 3 projekt valósult meg. Működő civil szervezetek adták a keretet az ötletek megvalósításának, de csakis a keretet. Csak befogadók voltak, a megvalósítást az ötletgazdák végezték.

PL városi kaláka: játszóterek felújítása. Az önkormányzat adta az anyagot és eszközt, a civilek szervezték a munkaerőt, a vállalkozók felajánlásaiból ellátás.

Közösségi Partner: ez egy megjelölés, amelyet az adakozó vállalkozó használhat. A lakosság figyelmét felhívták, hogy az ilyen megjelölést használó vállalkozók termékeit, szolgáltatásait vásárolják, mert így egy része visszakerül a közösbe.

Vidéki kezdeményezéseket támogató alap: Helyi vendéglátó a megszálló vendég által fizetett összeg 1%-át a közösségi alapítványnak utalja. A vendég számláján is megjelenik az alapítvány, így ő is adakozhat.

Emlékstúdió: Amatőr filmesek stúdiója. A helyi média népszerűsítette, hogy mindenki elmondhatja  nekik a településhez kapcsolódó történetét, ők rögzítik, csokorba szedik.

Jó ötlet alap: folyamatosan gyűjtik a megvalósítani érdemes projekt ötleteket.

Üzenet: legyetek kreatívak!!!!

Hozzászólások lezárva.