Problémamegoldás közösségi módszerrel – példák és gyakorlatok a konfliktusok közösségi kezelésére

Egy nagyon erőteljes filmet és elkészítésének előzményeit mutatták be az előadóink, Benedek Gabriella, Zádori Judit, akik Nagybörzsönyben folytattak egy közösségfejlesztési folyamatot. Zádori Judit hosszabb ideje dolgozott együtt az ottani lakosokkal, és amit a közösségfejlesztés eszköztárával el lehet végezni, azt elvégezte. Igen ám, de beleütközött a falu roma és nem roma lakosai közötti ellentét alkotta falba, amely a helyiek észlelése szerint meggátolta őket minden további fejlődésben. Ekkor kapcsolódtak be további szakemberek, közösségfejlesztők és mediátorok, hogy segítsék a helyieket e probléma kezelésében.

Nagyon rövid, mindössze 3 hónapos projekt keretében végül azt a nem túl nagyszabásúnak tűnő, de a magyar viszonyokat ismerő számára mégis hatalmas célt tűzték ki, hogy leültessék egy asztal köré az egyes érintetteket, és párbeszédet indítsanak közöttük.

A folyamatról szól a Vagyunk mi is című film, amit a www.foresee.vagyunkmiis.hu címen le lehet tölteni.

Ezután Fellegi Borbála mutatta be a resztoratív (helyreállító) igazságszolgáltatás lehetőségeiről írott könyvét, ami bemutatja ezt a Magyatországon nem annyira elterjedt irányzatot, és megvizsgálja intézményesülésének lehetőségeit. A helyreállító igazságszolgáltatás lényege, hogy a normaszegést sérelemként fogja fel, és igyekszik megtalálni a módját, hogy az egyes sértettek újra jól érezzék magukat, és nem elsősorban a bűnös megbüntetésére törekszik

Majd végül a REMEK Munkacsoport reszotratív konfliktuskezelésben járatos munkatársai vezetésével egy hosszabb szerepjátékot játszottunk el, egy hátrányos helyzetű faluban építendő hulladékégető keltette feszültségek kezelésének bemutatására. Itt összecsapott (volna) egymással egy hasonló szituáció néhány jellemező figurája: a befektető, az enyhén ködösítő polgármester, a hepciáskodó falu bikája, az aggódó háziorvos, a mindentudó hírharsona Náncsi néni, a környezeti kártól félő biogazda, a kisgyermekes fiatal apa,…

Csak azért hagytuk abba másfél óra után, mert a mediátoroknak menniük kellett, és jöttek a szúnyogok, de jó néhány konfliktuskezelési technikával gazdagabban váltunk el.

Hozzászólások lezárva.