TRIALÓG

Nyári Egyetem

2009. július 24.

TRIALÓG

Molnár Aranka, Dialóg a közösségekért Egyesület

Giczey Péter, Életfa Egyesület

Benedek Gabi, beszélgetésvezető

Mi nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekedtünk: témában és időbeosztásban egyaránt J

Aki kimaradt, komolyan lemaradt L Alább egy kis bánatcsillapító.

Origó a 2005-ös Nyári Egyetem. Itt ültek össze egy sör mellett Aranka és Péter, ahol megszületett a gondolat a szomszédos régiók közösségfejlesztő egyesületei között. A Dialóg és az Életfa mellé kapcsolódott Nógrádból B.Szolnoki Ildikó, Szabolcsból a Közös Nevező Egyesület…

Célok lettek:

-         közös terepmunka –) távlatibb tervek között szerepelt a TÁMOP 5.5.1-re való felkészülés, aztán jött a „nagyNorvég” 24 településen egyszerre indulhatott volna feltárás a Kárpátok Alapítvánnyal való együttműködésben…

-         nem akartak létrehozni egy újabb szervezetet, hiszen min. három van benne… de közösen, együttműködve akarnak indulni a forrásokért

-         nemzetközi kapcsolatok szerzése: Svédországba mennének szociális szövetkezeteket nézni, Hollandiába pedig közösségfejlesztő szervezeteket, központokat… ésígytovább pl. kiküldeni külföldi szemináriumokra fiatal érdeklődő, kollégákat, akik ha visszajöttek egy hétvégi szeminárium keretében elmesélik, megtanítják amit tapasztaltak, tanultak.

-         Erősíteni egymást, támogatni

Hamar jött…:

-         HEFOP –) közösségi munkás és önkéntes koordinátorképzés

Itt már elkezdett tétre menni a játék, nem csak gyűléseztek, „jópofiztak”, hanem határidőre végeztek és koordináltak szakmai munkát. Elkészült a tananyag. Siker.

-         szervezetfejlesztés –) egy év Benedek Gabi segítségével egy éven keresztül, ahol megszületett a folyamatosság, a „maradjunk együtt”

-         a „nagynorvég” lehetősége: itt nagyon szimpatikus volt, hogy csak szakma lett volna, az adminisztrációt a Kárpátok Alapítvány vitte volna.

Olyan helyeken gyűléseztek, mint…

-         Telkibánya

-         Sajógalgóc –) az intézményesülés, vagyis a „rendszerszerű” gondolkodás és működés mérföldköve

-         Hajdúszoboszló –) ott derült ki, hogy nem nyert a „nagynorvég”, ezt közösségben lehetett csak elviselni

-         Kéked

-         augusztus 28-29. Telkibánya –) a tervezés következő mérföldkő időpontja

Mit tanultunk:

-         együtt még a kudarcot, a shokkot is könnyebb elviselni

-         az együttműködésben gyakran a személyiségeknek nagyobb szerepe van, mint a szakmának. Vitatkozni kell, megegyezni… csiszolódni, pattogtak az élek, lakva ismertük meg egymást… ha ért a szakmához a facilitátorunk, akkor könnyen kilép a szerepéből, nem hallgat ó… ö J

Most jön:

-         A mélyszegénységet meg kellene közelíteni a közösségi munka eszközeivel.

A hazai közösségfejlesztői gyakorlat kerülgeti ezt a témát… pedig vannak benne eszközök, lehetőségek.

–) sokan leírták pl. Ladányi is, hogy a mélyszegénységből összehangolt szakmai segítséggel, de alapvetően csak a közösségi munka eszközeivel lehetne elmozdulni a mélypontról, mozgósítani az elfekvő erőforrásokat. Amúgy meg már mindenfélét próbáltak, eredménytelenül (pl. egyéni esetkezelés), csak ezt nem, a közösségi munkát. Ráadásul ebben kereshetőek a szakma gyökerei is. Ugye?!

Ami a probléma, hogy mi középosztálybeli gádzsók vagyunk… és nem a bőrünkön érezzük a mélyszegénységet.

-         TÁMOP 5.1.3: A mélyszegénység kezelése közösségi és szociális módszerekkel

  • 1. komponens: Módszertani Központ
  • 2. komponens: Helyi cselekvések támogatása

Köfe tojózik az ügyön, nem vállalja be… de se a Dialóg, se az Életfa nem mehet el egy ilyen lehetőség mellett, se szakmailag, se emberileg. Kell egy erős szervezet, aki bevállalja a partnerséget (270m keret kezelése). Ötlet: Autonómia… főpályázó. A dolgok alakulásában vissza kellett fordulni a Köféhez, hiszen aki részt vesz az 1. komponensben, az nem tud majd részt venni. Az pedig a közvetlen helyi munka, tehát az amire a TRIALÓG eredetileg alakult.

Nem véletlen, hogy nem 24 hó, hanem 3, a módszertani központ esetében 4 év. Az se, hogy intenzív jelenlétet igényel és főállású fejlesztőket.

Hozzászólások lezárva.